Skip to content

Bogen om Jensen besøgte Johannes V. og Thit i Farsø

johannes_v_og_bjarne_jensen
Bjarne Jensen hilser på Johannes V. udenfor museet i Farsø

Forfatteren og nobelpristageren Johannes V. Jensen og hans søster Thit voksede op i Farsø i Himmerland. Byen hylder Thit med en mindestue, mens Johannes har sit eget museum

Bogen om Jensen har været på udflugt til Farsø. Anledningen var en byvandring arrangeret af det fine, lille Johannes V. Jensen Museum.

Turen begyndte på Farsøs gamle rådhus på Torvet, hvor der er indrettet en mindestue for Thit Jensen (1876-1957). Hun var Johannes’ yngre søster, og hun blev selv forfatter.

Stue med minder om Thit

Mellem portrætter af Thit, hendes møbler og hjemmesyede kjoler, fik vi historien om en kvinde, der kæmpede for retten til at være sig selv i en mandsdomineret tid.

På det lille skrivebord stod hendes Erika-skrivemaskine, hvor hun sikkert har skrevet manuskripterne til sine bøger, debatindlæg og taler om ofte kontroversielle emner, som kvinders ret til undgå graviditet ved hjælp af prævention.

Thit Jensens Mindestue
Portrætter af Thit, hendes skrivebord og skrivemaskine

Fra mindestuen gik turen gennem Farsø og til kirken. Familien Jensen troede mere på spiritisme end på Vorherre, men alligevel er både forældrene og flere af deres i alt 11 børn begravet på kirkegården. Dog ikke Johannes, som blev bisat i de ukendtes grav på Bispebjerg Kirkegård i København.

Huset med de mange børn

Vi så det sted, hvor Johannes og Thits barndomshjem har ligget (nu Søndergade nr. 19). Det fik kælenavnet “Huset med de alt for mange vinduer og de alt, alt for mange børn”.

Dyrlægeboligen eksisterer ikke mere. I det nuværende hus er der indsat en mindetavle og i porten har ejeren malet et billede af Søndergade anno 1905.

Sidste stop på turen var Johannes V. Jensens fødehjem, som i dag er det museum, der bærer hans navn og rummer udstillingen om hans liv.

Søskendestrid

Der er tale om at flytte Thit Jensens Mindestue til en bygning ved siden af museet. Af praktiske grunde vil de to blive adskilt, på samme måde som Johannes og Thit var i det meste af livet.

Vi fik ikke den endelige forklaring på deres uvenskab. Var det Johannes forhold til deres kusine? Det at han udgav dele af Thits dagbøger? Eller prøvede han at holde sin søster nede, fordi hun også valgte at blive forfatter?

Dybt stak det i hvert fald. Guiden fortalte en historie om en gang, hvor Johannes kom med toget hjem til Farsø. På stationen forhørte han sig, om andre af hans søskende var byen? Det var Thit, lød beskeden. Så satte han sig og ventede og steg på det næste tog tilbage til København.

Published inIkke kategoriseret