Skip to content

Jensen peaker i Canada

Hvor i alverden rager Jensen højest op? Spørgsmålet er et eksempel på, at projektet ”Bogen om Jensen” aldrig slutter

Jensen Peak ved McConnell Creek, hvor P. Jensen fandt guld for mere end 100 år siden

Da jeg for mere end ti år siden så småt gik i gang med at indsamle stof til Bogen om Jensen, åbnede jeg samtidig døren til en verden, jeg vil bliver ved med at udforske: Jensen-universet.

Det sker næsten dagligt, at jeg støder på en person, som hedder Jensen, og som får mig til at tænke på, hvilken historie vedkommende rummer.

Andre gang kommer jeg til at undre mig over Jensen-relaterede emner. For eksempel: Hvad er det højeste punkt i verden, der hedder noget med Jensen? Hvis der altså findes Jensen-højdepunkter nogen steder.

Det gør der, og jeg tror, jeg har fundet det højeste.

Jensen fandt guld

I den canadiske provins British Columbia findes en bjergtop med det skønne navn ”Jensen Peak”.

Den rager 2.159 meter op over havets overflade.  Bjergtoppen ligger i et uvejsomt og tyndt befolket klippelandskab, og det kan undre, hvem den Jensen er, som har været inde og give den sit navn.

Igen tror jeg, at jeg har fundet svaret. Tæt på Jensen Peak ligger McConnell Creek, hvor der ifølge hjemmesiden https://bcgoldadventures.com blev fundet guld i 1899.

Manden, der gjorde fundet, hed P. Jensen og kom til stedet fra byen Hazelton. Jensen forlod området igen, men i 1906 vendte han tilbage og gjorde krav på sit fund. Det fik andre guldgravere til at strømme til McConnell Creek.

Mange af de andre guldjægere gav hurtigt op, men P. Jensen blev i området og søgte angiveligt efter guld, stort set uafbrudt frem til omkring 1944.

Kom P. Jensen fra Aarhus?

Jeg er selvfølgelig nysgerrig efter, hvem Jensen var, og hvad P. stod for.

Det fremgår af Udvandrerprotokollerne, at en Poul Jensen rejste til Britisk Columbia i maj 1901. Der står ovenikøbet, at han tidligere havde været i ”Amerika”, og som hans titel er angivet ”miner/minør”.  Manden er i øvrigt født i Aarhus.

Det passer jo sådan set udmærket med, at manden fandt guld i 1899, rejste hjem til Danmark, og tog afsted igen et par år senere. Hans alder er dog angivet til 52 år, og det betyder, at Poul Jensen blev en meget gammel guldgraver, hvis han fortsatte helt frem til 1944.

Tættere kommer jeg ikke historien om P. Jensen i denne omgang, men jeg tror altså, at han lagde navn til Jensen Peak, som formentlig er det højeste punkt i verden med det navn.

Klippetoppe i Grønland

Jensen rager også op andre steder. I bogen om Jensen skriver jeg om Jensens Nunatakker, der stikker 1.543 meter op over havoverfladen i Vestgrønland. De er opkaldt efter den danske søofficer og polarforsker J. A. D Jensen, som ledede den ekspedition, der fandt nunatakkerne i 1877.

Nunatakker er et grønlandsk ord for klippetoppe, som er helt omgivet af indlandsisen.

Et bjerg på Antarktis

I Antarktis findes også et sted med navnet “Jensens Nunatakker”. På det iskolde kontinent kan man desuden besøge Jensen Ridge og Mount Jensen, som er mere end 1.000 meter højt. Mount Jensen fik sit navn af “British Antarctic Expedition 1910-13”.

Hvilken Jensen, der efter ekspeditionens mening fortjente at få opkaldt et bjerg efter sig, har jeg desvære ikke fået opklaret (endnu).

Alle lokaliteterne fremgår af bogen “Geographic Names of the Antarctic“, hvor man kan læse, at Jensen Range har sit navn efter den norske kaptajn Gullik Jensen, der drev hvaljagt fra skibet Trombus.

Glaciologen Curtis Jensen har givet navn til Jensen Nunatakker.

Bakken i USA

Som en sidste Jensen-top vil jeg nævne Jensen Hill, der ligger i Catskill Mountains i staten New York i USA. Jensen Hill er 511 meter høj. Jeg har ikke fundet nogen spor af, hvem den er opkaldt efter.

Published inIkke kategoriseret