Skip to content

Baggrunden for Bogen om Jensen

Bogen om Jensen er skrevet af forfatter og foredragsholder Bjarne Jensen. Bogen hylder navnet Jensen og nogle af de personer, steder og ting, der bærer det. Den udkom 20. oktober 2017. Læs om bogen her på siden og på Facebook.

Ideen voksede frem

Tanken om at skrive en bog om mit efternavn er langsomt vokset frem. Det begyndte en dag, mens jeg stadig arbejdede som journalist på Århus Stiftstidende. I min indbakke dukkede en mail fra Danmarks Statistik op. Det var den årlige opgørelse over, hvad danskerne hedder til efternavn.

Dengang lå Jensen stadig på toppen, men tendensen var klar – det gik nedad bakke. Det år kom antallet for første gang under 300.000.

Bogen om Jensen udkom i oktober 2017

Jeg tænkte længe på at skrive en artikel til avisen, men så begyndte jeg at overveje, om det ikke var en bog værd – en bog, som fortæller om nogle af de mange mennesker med navnet Jensen, der har gjort sig bemærket og måske stadig gør det. Om de ting og steder der er opkaldt efter Jensen’er.

Siden har jeg “samlet på” navnet, og nu har jeg nok til at skrive min bog.

Jeg kalder den “Bogen om Jensen”, for det er, hvad det er. Den udkom 20. oktober 2017.

Bestil bogen eller book et foredrag, hvor jeg fortæller nogle længere historier om dem, der er med i bogen.

Hold fast i Jensen

faerre-danskere-hedder-jensen
Faldet fortsætter. Færre danskere hedder Jensen

Lidt for sjov siger jeg, at formålet med både bog og foredrag er at overbevise danskerne om, at navnet Jensen er værd at holde fast i og på den måde være med til at vende udviklingen.

Tallene taler deres eget sprog, og når de bliver sat ind i en graf, ser man udviklingen tydeligt.

I 1970 var vi 368.631, der hed Jensen. Nu er vi 247.723.  Samtidig er befolkningstallet steget, så fra at udgøre 7,28 procent af befolkningen, er det nu kun 4,46 procent.

Andre -sennavne falder også i antal, men ikke så hurtigt som Jensen. Resultatet er, at Nielsen har overhalet Jensen, som det mest almindelige, danske efternavn.