Skip to content

Bogen om Jensen i Aftenshowet

aftenshowet_interview_bjarne_jensen_bogen_om_jensen
Studievært Mark Stokholm interviewer forfatteren Bjarne Jensen i Aftenshowet. Foto: screenshot fra DR

Aftenshowet på DR1 inviterede 16. januar 2018 forfatteren Bjarne Jensen i studiet til en snak om navne og hans udgivelse Bogen om Jensen.

Se indslaget her

Udgangspunktet for interviewet var, at Danmarks Statistik samme dag havde offentliggjort den årlige navnestatistik. Den viste, at navnet Jensen har oplevet en ny nedtur.

For første gang hedder færre end 250.000 danskere Jensen. Helt præcist ligger antallet på 247.723. Det betyder, at Jensen også i 2018 må se sig overhalet af Nielsen, som landets mest almindelige efternavn.

Uanset om navnet er Nielsen, Jensen, Hansen, Pedersen, Andersen eller et andet -sennavn, så er tendens dog klar: Den peger nedad. Og i nogle dele af landet og i bestemte aldersgrupper falder andelen af -sennavne særligt kraftigt.

Historier om Jensen

I interviewet med studievært Mark Stokholm fik Bjarne Jensen også lejlighed til at fortælle en kort version af nogle af de historier, som indgår i Bogen om Jensen.

Seerne hørte blandt andet historien om Lars Jensen, der rejste til USA og helt bogstaveligt satte sit efternavn på landkortet. I staten Utah startede han en færge, der fragtede nybyggere og andre over floden Green River. Et lille færgested voksede op, og byen fik navnet Jensen.

Krigshelten Jensen

En anden historie handlede om Jørgen Jensen fra Løgstør, som sejlede ud som sømand for lidt over 100 år siden. Han endte i Australien, og da 1. Verdenskrig brød ud meldte Jørgen Jensen sig til den australske hær.

En aprilnat i 1917 tog Jørgen Jensen ene mand 50 tyske soldater til fange. For den dåd blev han hædret med den fineste, britiske militære orden: Victoriakorset.

I foredraget “En hyldest til et navn – historier om Jensen” fortæller Bjarne Jensen de to historier og flere andre. Der er tale om udvidede udgaver af dem, man kan læse i Bogen om Jensen.

Bogen om Jensen i Ude og Hjemme
Mere end 300.000 læser Ude og Hjemme, som omtalte Bogen om Jensen

Book foredraget her.

Omtale i Ude og Hjemme

Ugebladet Ude og Hjemme har også omtalt Bogen om Jensen. Redaktionen er så venlige at beskrive bogen positivt.

Det kan selvfølgelig godt ærgre, at et enkelt bogstav er faldet ud i artiklens overskrift.

 

Published inIkke kategoriseret