Årets tal er: 244.143.
Så mange danskere hedder Jensen.
Det viser Danmarks Statistiks årlige opgørelse af danskernes navne.
Dermed må Jensen igen i 2019 tage til takke med en andenplads over de mest almindelige efternavne. Siden 2016 har Nielsen ligget i top.
En hyldest til et navn
Selvfølgelig er det lidt skuffende for forfatter Bjarne Jensen, at der – endnu – ikke er nogen synlig effekt af Bogen om Jensen.
Måske var det optimistisk, men forfatteren havde jo nok håbet, at bogens hyldest til navnet Jensen ville have knækket koden.
Problemet er tidsånden. Folk vil være unikke, og i jagten på det mål gør de som mange andre: Skifter navn eller kalder deres børn noget helt særligt.
Unikke børnenavne
I sin pressemeddelelse skriver Danmarks Statistik:
“To ud af tre 0-17-årige i Københavns Kommune har en unik navnekombination. Det vil sige, at de er de eneste i Danmark med netop den kombination af deres første fornavn og efternavn.
Generelt kan man sige, at kommunerne omkring Hovedstaden har landets højeste andele af personer med en unik navnekombination, hvorimod kommunerne i Nordjylland samt langs den jyske vestkyst har de laveste andele. Morsø Kommune har landets laveste andel med 32 pct.”
50 år med statistik
Næste år er det 50 år siden, at Danmarks Statistik første gang opgjorde antallet af af navne. Cpr-numrene havde gjort det muligt at lave en helt præcis statistik.
Dengang hed 368.631 danskere Jensen, og vi udgjorde 7,7 procent af befolkningen. Med det nye tal er vi i januar 2019 nede på 4,2 procent. Jensen-andelen i den danske befolkning er i den grad blevet fortyndet.
Foredrag om Jensen
Forfatteren giver ikke op, selvom Bogen om Jensen ikke har sat sig tydeligere spor i statistikken. I de kommende måneder fortsætter Bjarne Jensen sin tur rundt i Danmark med sit foredrag om ting, steder og personer, der hedder Jensen.
Foredraget når om to uger til Tved på Djursland og senere følger et foredrag på Brædstrup Bibliotek.
Book et foredrag om Jensen til din forening eller din virksomhed