Skip to content

Spor efter Jensen førte til Rusland

Spor af Jensen i Rusland
Et spor af en Jensen-familie førte til Arkhangelsk i Rusland – og tilbage i tiden

Jensen er alle vegne. Senest har min jagt på spændende mennesker med navnet Jensen ført mig til Arkhangelsk i Rusland.

I Bogen om Jensen vil jeg fortælle mere om det spor, som oprindeligt førte mig til byen ved Dvinaflodens munding. Det er i første omgang endt blindt, men takket være hjælp fra en god, russisktalende ven, fandt jeg undervejs frem til fire andre, der hed Jensen og bosatte sig i Arkhangelsk.

Norske fisk for russisk korn

Helt siden vikingetiden har mennesker i Nordnorge handlet med den russiske befolkning ved Hvidehavet. Norske fisk blev byttet til russisk korn. Fra 1740 blev aktiviteterne reguleret og fik navnet ”Pomorhandlen”, fordi det folk, som levede ved Arkhangelsk ved Dvina-flodens munding, hed Pomorerne.

Brødrene Helbrant og Frants Jensen kom allerede i 1693 til Arkangelsk, hvor de arbejdede som skibsbyggere. De var blandt andet med til at bygge skibet ”St. Peter”, der blev udstyret med 12 kanoner. Frants Jensen udførte arbejdet med at udskære træfigurer ombord.

To norske købmænd

En nordmand, Lorents Jensen, drev handel i Arkhangelsk i sidste halvdel af 1800-tallet. Hans søn Frederik boede også i byen og var beskæftiget som forstmand. De to og Frederiks kone, Anne Frederikke, født Olsen, forlod Arkhangelsk i 1898 og vendte hjem til Norge, hvor de bosatte sig i Hommelvik.

Christian Jensen var navnet på en anden købmand i Arkhangelsk. I 1893 grundlagde han et stevedore- og slæbebådsfirma. Hun udvidede forretningen i 1916, hvor han i kompagniskab med F. og N. P. Hansen åbnede Petrograd Shipping Agency.

Historisk researsh

Fortællingen om, hvordan jeg endte med at lede efter en Jensen i Rusland, er et godt eksempel på den historiske researsh, som er blevet en stor del af arbejdet med Bogen om Jensen.

I mit foredrag Historier om Jensen fortæller jeg om konkrete personer, steder og ting, men tilhørerne får også nogle af historierne om historierne, om de kringlede vej der førte mig frem til de bedste beretninger.

Book foredraget på 61 69 89 96 eller send en mail

 

Published inIkke kategoriseret