1188 drenge i USA fik i 2018 Jensen som fornavn. Dermed ligger Jensen på plads nummer 293 på listen over de mest populære navne
I Danmark er Jensen et efternavn, men sådan er det ikke i alle andre lande. Forældre i USA giver i stigende grad deres drengebørn Jensen som fornavn. 1.188 drengebørn fik navnet i 2018, viser de seneste tal fra den amerikanske sygesikring. Jensen i 2018 lå nummer 293 på listen over de mest populære fornavne i USA.
Placeringen er den højeste i 10 år og formentlig nogensinde. I 2008 sneg det sig kun lige ind på top 1.000-listen på plads nummer 997.
Jensen er populær
Tv-serien ”Supernatural” er en mulig forklaring på Jensens stigende popularitet som fornavn. Skuespilleren Jensen Ackles har hovedrollen som Dean Winchester, der sammen med sin bror Sam kører rundt i USA på jagt efter overnaturlige fænomener.
Serien havde premiere i 2005, og netop nu kører den 15. og formentligt sidste sæson. Den allersidste episode bliver efter planen vist i maj 2020.
Seriens fans elsker de to hovedkarakterer, og Jensen Ackles har opnået stor popularitet. 7,7 millioner brugere følger ham for eksempel på Instagram midt i december 2019. Det gør ham efter alt at dømme til den Jensen, der har den største skare af følgere på et socialt medie.
Kvinder hedder også Jensen til fornavn
Kvinder kan også hedde Jensen til fornavn i USA. Et eksempel er danseren Jensen Arnold. Jensen er dog langt fra ligeså populært som pigenavn, som det er som drengenavn.
Sygesikringen i USA opgiver kun de 1.000 mest populære navne, og Jensen er ikke med på listen over pigenavne.
Også i Sverige findes både mænd og kvinder med fornavnet Jensen, som endda har sin egen navnedag.
I 2018 var det i øvrigt navnet Liam, der indtog førstepladsen på listen over populære navne til nyfødte drenge i USA. 19.837 drenge fik det navn, mens Emma toppede hos pigerne med 18.688.
Jensen kan blive et dansk fornavn
I Danmark står Jensen ikke på listen over godkendte fornavne, men det kan være, det kommer. I Bogen om Jensen fortæller navneforskeren Birgit Eggert fra Københavns Universitet, at det måske en gang bliver tilladt at døbe sine børn Jensen til fornavn.
Hvis amerikanere eller svenskere med Jensen som fornavn flytter til Danmark, kan det blive svært at blive ved med at forbyde, at folk døber deres børn Jensen til fornavn.
Hun drager en parallel til fornavnet Jesus, som er forholdsvis almindeligt i spansktalende lande.
I Danmark var det ikke tilladt i Danmark at døbe sit drengebarn Jesus. Efterhånden flyttede så mange udlændinge, som hed Jesus, til landet, og til sidst gav det ikke længere mening at forbyde det.
Birgit Eggert fortalte også om Jensen som fornavn, da vi sammen var gæster i Hjernekassen på P1.
Det ser ud til, at første del af den udvikling, Birgit Eggert beskriver, er i gang. Danmarks Statistik har registreret én mand med fornavnet Jensen.
USA tæller navne i 2020
I 2020 får vi at vide hvor mange indbyggere i USA, der hedder Jensen til efternavn. Ifølge forfatningen skal den amerikanske regering hvert tiende år gennemføre en folketælling (census) og næste gang er i 2020.
Den seneste Census i 2010 viste, at 115.679 personer hed Jensen til efternavn. I USA. I Danmark har Nielsen overhalet Jensen, som mest almindelige efternavn. Det er langt fra tilfældet i USA, hvor kun 42.773 hed Nielsen i 2010. Til gengæld bar hele 137.977 navnet Hansen.