Skip to content

Jensen var i ilden 9. april 1940

Danske Jensener kom i kamp 9 april 1940
Danske soldater på cykler og motorcykler kæmpede mod tyske panservogne

I dag for 76 år siden overskred tyske tropper den grænsen og besatte Danmark. I Sønderjylland rykkede danske soldater ud for at forsvare landet mod den overmægtige tyske styrke.

To af dem var løjtnant Olav Jensen og korporal Frode Jensen.

Natten til den 9. april lå Olav Jensen og sov på Søgaard Kaserne nord for Kruså. Lidt over kl. 4 blev han vækket af alarmråb. Tyskerne var gået ind i Danmark.  Hans deling fik ordre til at gå i stilling i Bjergskoven og spærre Hovedvej 10. Soldaterne væltede en lastbil på tværs af vejen, og omkring den byggede de en spærring.

Frode Jensen og hans kammerater i Fodfolkspionerernes Afværgekompagni fik også ordre til at bygge en vejspærring ved Hokkerup – lidt længere mod øst. De drønede til stedet på deres Nimbus-motorcykler og blev senere forstærket af en deling soldater på cykel.

Kamp mod overmagten

En tysk panserkolonne kørte frem mod barrikaden på Hovedvej 10. Danskerne havde ingen våben, der kunne stille noget op mod de tyske tanks, og en af dem skubbede uden besvær den væltede lastbil til side.

Danskerne havde nu fået to kanoner kørt i stilling, og med dem begyndte de at beskyde de tyske tanks. Lige lidt hjalp det. En af de tyske kampvogne smadrede den ene kanon ved at køre henover den, mens den anden gik i stykker, og ikke kunne lades, da magasinet vat tomt.

Efterhånden havde delingen ikke mere materiel, der for alvor battede i kampen mod de overlegne tyske angribere, og danskerne indså, at det ikke nyttede at fortsætte kampen.

Jensen sagde stop

Ved Hokkerup lykkedes det de danske soldater at ødelægge nogle tyske køretøjer og andet materiel. Flere tyske soldater faldt også for de danske kugler, men overmagten var for stor.

Den officer, der havde kommandoen over Frode Jensens deling, blev såret, og det var derfor Frode Jensen, der kl. 06.15 traf beslutningen om at indstille kampen og overgive sig.

13 danske soldater, tre grænsegendarmer og flere civile døde i kampene 9. april 1940. Allerede kl. 6 besluttede den danske regering, at kampen skulle indstilles.

Magasinet Ud & Se, nr 2, 2015, bragte en artikel om Frode Jensens oplevelser 9. april (side 38-44)

Published inIkke kategoriseret